De kern van verslavingen

Maar waar zit die ‘knop’ precies?

 

“Mensen die willen stoppen met een verslaving hebben het vaak over een ‘knop’ die om moet. Wanneer die knop om is, gaat de rest meestaal vanzelf.”

Wat is de functie van verslaving? Waarom realiseer je zich niet, dat je geen middelen van buitenaf nodig hebt om je goed te voelen, dat je alles al in je hebt om het leven en bijbehorende gevoelens aan te kunnen.

Wil je met je verslavingsgedrag zich verdoven of iets ontkennen? Wil je even weg van de werkelijkheid? Of is de verslaving een reactie op de onvrede met je ‘geconstrueerde’ zelf, je imago?

Met een verslaving verberg je kwetsbaarheid. Je vind jezelf niet goed ( of slim, mooi, sterk, succesvol,etc.) genoeg zoals je bent.

Je verslaving is verbonden aan zelfafwijzende gedachten, die ontstaan uit een fundamenteel negatief geloof over jezelf. Door deze gedachten te volgen en te focussen op de negatieve gevoelens, ga je op zoek naar de eigen negatieve kerngedachte.

Hypnotherapie helpt goed om je diepliggende negatieve kerngedachte te ontsporen en te neutraliseren.

Ben je steeds op zoek naar de juiste partner of ben je al bereid de juiste partner zijn?

De meeste mensen in onze maatschappij zoeken naar de juiste partner. Het sprookje is: dit ben ik en dat is de ander, en we versmelten met elkaar. Daar gaat veel mis, want in de versmelting verlies je je autonomie en eis en verwacht je heel erg veel van die partner. Die partner zou met je moeten versmelten, dus moet precies bij jou aansluiten. Je verlang dat de partner de verantwoordelijkheid van je helemaal overneemt en je verzorgt, opvangt, verpleegt en verwent.

Dat zouden we allemaal willen. We verlangen terug naar de veiligheid in de baarmoeder van onze moeder. Maar dat is niet reëel. De werkelijkheid is –  je hebt persoon A en je hebt persoon B en die hebben een relatie. In die relatie stoppen ze allebei een en ander en ze halen er iets uit. En ‘geluk’ in de relatie is dat deze mensen in de relatie stoppen wat ze kunnen en eruit halen wat ze nodig hebben.

Autogene training

Autogene training biedt als vorm van geconcentreerde ontspanning van jezelf de mogelijkheid om zonder beïnvloeding door iemand anders een toestand te bereiken van weldadige rust.
Wat kun je bereiken?
– jezelf tot rust brengen, gerust stellen bij angst, spanning, opwinding;
– zelf reguleren van anders onwillekeurige lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld de bloedsomloop;
– prestatieverbetering, van het denken bijvoorbeeld;
– verminderen van pijn;
– zelf meer je leven in eigen hand nemen;
– jezelf leren kennen, zelfexploratie; door “naar binnen” te kijken.

Zie hier PDF bestaand Autogene training

Download als mp3 bestand

Referentie van ******

Zo’n anderhalf jaar geleden vertrok mijn echtgenoot met wie ik al 25 jaar samen was van de een op de andere dag zonder enige uitleg. Hij blokkeerde alle rekeningen en ik kon de week nadien zelfs nog geen geld afhalen voor eten voor mijn kinderen. Hij ging, zo zei hij, zes maanden later, eindelijk openlijk samen zijn “met zijn grote (zogenaamde) liefde”, een rasechte psychopate met wie ik zelf al tien jaar ervoor brak omwille van het uitbuiten en het emotioneel stalken van mezelf en andere vrienden van me, al sinds mijn 17de liet ze me niet met rust. De kinderen en ik waren in shock.

Hij had alles achter mijn rug geregeld hoe hij en alleen hij het wilde. Zijn wil was altijd al wet geweest. Zijn narcisme werd met de jaren groter. Altijd dook zijn faalangst op waar ik rekening mee moest houden en dat ook deed. Eerst hadden zijn ouders hem in de steek gelaten, toen zijn vrienden, ineens was ik het. Hij had me zelfs zover gekregen dat ik mijn laatste klanten met wie ik nog samenwerkte na 25 jaar zelfstandige te zijn, afzei omdat ik als “een echte, ondersteunende vrouw” hem moest helpen met zijn nieuwe zaak waarbij ik hem volop mentaal al steunde. Ook was ik anderhalf jaar compleet out geweest met de ziekte van lyme en waren al mijn werkgevers intussen stilletjes naar andere oorden vertrokken. Bovendien wilde hij dat ik geen stress had en alle tijd dat ik me niet ziek voelde in hem en de kids stak- wat ik vanzelf al deed naast nieuw: tijd stoppen in mijn passies en vrienden. Kortom: toen hij vertrok, stond ik met mijn rug tegen de muur. Ik had gelukkig wel nog mijn dromen en mijn vrienden, die me erdoor trokken waarvoor ik ze erg dankbaar ben.

Ik, die altijd wist dat ik goed voor mezelf moest zorgen, stond nergens. Hij had me volkomen in zijn macht. Ik wist al een tijdje dat telkens ik me slecht voelde en eenzaam door zijn woede- en frustratiebuien die hij op me uitwerkte, ik veel chips, frieten en snoep begon te eten om mijn grote eenzaamheid te stillen terwijl ik de rest van de week wel heel gezond zelfs biologisch at en zeer gezond kookte voor de kinderen en mezelf. De eerste week dat ik volledig ontredderd, met een immens verdriet gat in mijn hart mijn kinderen moest missen, terwijl ik me zelf had beloofd ze nooit of te nooit te in de steek te laten, voelde ik me totaal verloren. Ik kreeg niets gedaan, at niets, alleen koeken of chips. Ik wist van geen hout pijlen te maken en kroop soms door de dagen alsof het rasechte Dallas-scenario dat me was overkomen, gewoon een grote nachtmerrie was waaruit ik nog moest ontwaken. Het was toen dat ik Victoria in allerijl belde om me te helpen via hypnotherapie. Ik kwam binnen in een prachtig historische pand waar ze een comfortabel kamertje huurde. Ik had haar gevraagd voor een EMDRsessie of een hypnose om alle triggers en negatieve ervaringen in mijn verleden en jeugd een plaats te geven zodat die alvast uitgeschakeld werden en ik stap voor stap mijn eigen leven weer van nul kon opbouwen. Maar toen ze zag hoe zwaar overstuur ik was, besloot ze dat dit te zwaar voor me was dat moment.

Victoria besloot eerst een belangrijk deelthema met me aan te pakken dat zeer belangrijk voor mijn gezondheid was: zelfzorg en vooral ook: gezond eten. Ze prentte, na zeer veel vragen te stellen, het idee in mijn bewustzijn dat telkens als ik me slecht voelde of ik honger had, ik niet naar de snoepkast zou gaan maar naar de frigo om er iets gezonds uit te halen. Samen hebben we in die sessie een maaltijd voor mij alleen bereid en heeft ze met me gevisualiseerd dat ik er ook van genoot, ik die gewoon was voor een ganse tafel te koken, moest dat ook voor mezelf doen: goed voor mezelf zorgen. Het is mede dankzij Victoria dat ik nu anderhalf jaar later, stap voor stap langzaam weer mijn leven op orde heb. Ik ben intussen genezen van de ziekte van lyme, die door gezond eten en stressvrij leven, veel meer kans had te genezen, aldus mijn professor. Ik werk weer fulltime, ik kook ook voor mezelf de week dat de kinderen er niet zijn en organiseer dan zelfs gastentafels in mijn eigen huis. Victoria is een professioneel talent in haar vakgebied. Ik prijs me erg gelukkig dat ik kennis met haar professionaliteit maakte op een moment in mijn leven dat ik net haar hypnotherapie erg nodig had.

Referentie van Yvonne

Voor mijn rijangst ben ik behandeld met hypnotherapie door Victoria.
Al snel werd de grootste veroorzaker van de angst duidelijk voor mezelf, dit inzicht kwam na de tweede sessie en was glashelder.
De druk die ik mezelf oplegde: gewoon doorrijden al ben ik nog zo bang, het moet maar, liep zo hoog op dat ik alleen maar banger werd.

Door dit inzicht ben ik het anders gaan aanpakken, geen dwang, stap voor stap, de tijd nemen op “spannende”momenten.
Dit werkt!

Na drie sessies gaat het een stuk beter en mocht dit veranderen dan meld ik me voor verdere behandeling, ik kan het iedereen aanraden.

Yvonne Wassenberg.

Met vriendelijke groet,

Waarschuwingssignalen van een burnout

·       Slecht slapen

·       Heel vroeg wakker worden

·       Snel vermoeid na geringe inspanningen

·       Agitatie, een gevoel van opgejaagdheid, gespannen zijn, afwisselend met apathie en lusteloosheid

·       Krampachtig proberen dingen onder controle te houden en het onverwachte probleem te beheersen (dwangmatige controle)

·       Emotionaliteit, emotionele labiliteit, een grote wisseling in stemming, van ontroerd, huiverig, bang, zeer snel opgewonden en geïrriteerd

·       Het gevoel of de aandacht er niet meer bij kunnen houden

·       Innerlijk leeg of verdoofd voelen ( je hoort en ziet wel dingen, maar het lijkt aan je voorbij te gaan)

·       Tegenzin in het werk ( meestal een gevolg van oververmoeidheid)

·       Concentratie problemen, niet kunnen onthouden wat je gezien of gehoord hebt

·       Moeite hebben met dingen terug te vinden, op het werk niet meer weten waar je iets hebt opgeborgen

·       Vergeetachtigheid

·       Geen twee dingen tegelijk kunnen doen

·       Veel tobben en piekeren

·       Toename van lichamelijke klachten ( gewrichtspijn, spierpijn, snel vatbaar voor verkoudheid en griep

·       Meer ‘verslavingsgedrag’: meer drinken, eten, kalmerende middelen gebruiken of meer impulsief zaken gaan kopen

Referentie van José

Ik kwam bij Victoria om mijn slaapproblemen te verminderen. Door het slecht slapen werd ik snel geïrriteerd door de dag. Ik wilde niet te vaak slaaptabletten gebruiken en natuurlijke middelen helpen me niet. Ik had afgesproken met Victoria dat ik voor een kennismakingsgesprek wilde komen en als het me zou bevallen aansluitend een sessie doen. Het kennismakingsgesprek ging zodanig aangenaam dat ik had besloten om meteen een sessie doen.

Vanaf het beging verbaasde het mij dat Victoria me heel veel vragen ging stellen over mijn dagelijkse activiteiten en mijn relaties met mijn man, familie en vrienden. Over mijn jeugd en kinderjaren. Over de dagen wanneer ik goed slaap en heel slecht slaap. Snel had ik begrepen dat ik dagelijks geïrriteerd wordt door het gedrag van mijn man. En dat het veel energie van me vraagt. Toen heeft Victoria met mij een ontspanningsessie gedaan. Zo’n aangenaam onspannend, lekker gevoel had ik al jaren niet gehad. Ik had helemaal vergeten dat ik me ooit zo prettig had gevoeld. Na de ontspanning sessie had Victoria me gevraagd hoe ik me voel en of ik nog opmerkingen of vragen heb. Victoria had me gezegd dat we het best 3 sessies kunnen plannen en dan kijken we of het al voldoende zou zijn, toch kan ik op elk moment stoppen.

Twee weken had ik tot mijn verbazing goed geslapen. Tijdens de tweede sessie hadden we veel tijd besteed aan mijn gevoelens wat betreft mijn man. Ik ben bewust geworden dat ik geïrriteerd wordt op mijn man sinds zijn ziekte. Dat is nu al 9 jaar geleden. Hij heeft een maag-en darm ziekte. Als we buiten huis gaan, dan is hij constant bezig met de vraag of de WC in de buurt is. Als we met de vrienden of erger nog met nieuwe kennissen ergens zijn, kan hij zo maar weggaan. Hij gaat ergens allen zitten zonder een woord te zeggen. Ik voel me dan heel onprettig, maar hij zegt me altijd dat ik hem niet begrijp. Victoria had me voorgesteld om in trance de aandacht op dat irritatie gevoel te focussen. Ik ben me bewust geworden waar de irritatie in mijn lichaam zich bevindt. Eerst had ik een beklemd gevoel in mijn keel, dan een spannend gevoel op mijn borst, dan voelde ik spanning in mijn handen. Er kwamen beelden van vervelende momenten met mijn man en ook van irritatie momenten van vroeger met mijn moeder. Victoria had me gevraagd om het gewoon te laten gebeuren, zonder iets te veranderen. Op het gegeven moment had alle spanning mijn lichaam verlaten en ik voelde me net als op het eind van de eerste sessie heel goed.

Tijdens de volgende twee weken ben ik bewust geworden dat ik al 9 jaar vecht met de ziekte van mijn man. Dat ik het niet wil accepteren. En dat het een grote invloed heeft op ons leven. Ik had veel gehuild. En omdat ik het heel erg vind voor mijn man, en ook omdat ik het heel erg vindt voor mij. Zelf ben ik nu een half jaar met pension. Ik had altijd gedroomd dat we een leuke tijd samen zullen hebben. Maar nu zit zijn ziekte tussen ons.

De derde sessie had Victoria voorgesteld om deze sessie te werken aan het accepteren van de ziekte en deze een plaats te geven in mijn/ons leven. Ik ging ermee akkoord. Onder trance toestand had ze me laten voorstellen het totaal gevoel/beeld – ‘ziekte van mijn man’. Bij mij kwam zo’n donkere wolk, die groter was dan ikzelf. Victoria had met gevraagd :”wat wil je ermee doen?” Ik wist het niet. Dan zei ze :”kijk naar jezelf en naar de wolk opzij”. Toen kwam bij mij de gedachte om deze wolk kleiner te maken. Ik had met een naald een gat in het wolk gemaakt en de lucht ervan was weg gegaan. De wolk was verdwenen en ik had mijn man gezien. Ik krijg zin om mijn man te omarmen en te zeggen hoe veel ik van hem houd. Ik werd emotioneel en ik had gehuild. Ik had mijn man gevraagd me te vergeven, mijn hardheid en mijn onbegrip. In feite zorgt hij altijd zelf dat hij niet in een ongemakkelijke positie komt als er geen WC in de beurt is. En als hij pijn heeft en weg gaat dan kan ik zelf aan de mensen uitleggen dat hij zich nu slecht voelt. We zijn toch niet zo jong meer en kunnen blij zijn dat we nog zoveel instaat zijn, en dat we samen zijn. Met Victoria hadden we daarna gesproken over alles wat we hadden gedaan tijdens de drie sessies. Mijn doel was om beter te kunnen slapen en meer van het leven te kunnen genieten. Dat doel had ik bereikt. Ik was tevreden en ik wil stoppen.

Victoria had me gevraagd om haar toch over een maand te bellen en te vertellen hoe het met me is. Na een maand slaap ik nog steeds goed, ik ben veel rustiger geworden en ik geniet van mijn leven. De relatie met mijn man is veel harmonieuzer geworden.

De therapie heeft veel met me gedaan. Het was heel intensief en het koste me veel energie. Achteraf gezien zou ik het negen jaar geleden moeten doen. Alleen maar drie sessies en ik leef nu in vrede en genot. Ik wil Victoria bedanken voor haar hulp. Ze is echt een professioneel. Mijn ervaring heb ik geschreven voor mensen die nog twijfelen of steeds uitstellen om te beginnen met therapie. Als je meer dan een half jaar je probleem niet kan oplossen, zoek hulp. Wees eerlijk tegen jezelf. Dat is toch jouw leven.

Met vriendelijke groetjes, José.

Hypnotherapie voor zwangeren

Zwanger zijn en bevallen zijn ingrijpende gebeurtenissen.

Veel vrouwen zijn bang voor de pijn en controleverlies.

Hypnotherapie voor zwangeren is er op gericht om de vrouw diepe ontspanning te leren. Hierdoor zal ze beter met de weeën en pijn omgaan. Gemiddeld zijn 3 sessies al voldoende.

Het kan ook zo zijn, dat vrouw meer aandacht en begeleiding nodig heeft, bijvoorbeeld door een traumatische bevallingservaring, extreme angst, andere trauma’s, zwangerschapsklachten. Ook wordt er tijdens de zwangerschapsbegeleiding aandacht besteed aan het contact maken met je kind.

De Wonde

Ze had altijd gedacht dat

de diepe wonde bedekken,

hielp, niet met pleister maar

met doodse stilte.

 

Want telkens als zij zich even – zelfs

met een piepstemmetje – liet horen

of wanneer de wonde even tegensputterde

tegen haar richtlijn, gooide er iemand

snel nog wat zout in.

 

Mensen die zich zoals in

de Bijbel ‘naasten’ noemen

bezondigden zich eraan,

sommigen begonnen zelfs te dansen

op het graf van haar wonde.

 

Ik zeg je: dan pas deed haar wonde

echt pijn en zag ik haar

schreeuwen om aandacht

en voelde ze zich in shock

de das om gedaan.

 

Dus besloot ze opnieuw

dat de wonde bedekken

beter hielp dan ze tonen,

maar toen werd de wonde

eenzamer dan ooit.

 

De wonde werd vervloekt,

verguisd en dat terwijl ze net eens

zo graag gekust wou worden,

geheeld met de zalf der liefde

zodat ze genezen zou.

 

Het kwam er op neer, zo

leerde haar de loop der jaren,

haar wonde aan de juiste heelmeesters

te tonen; die zonder compassie, zonder

tieren haar accepteerden zoals ze was.

 

Zo kan de wonde nu zelfs

een luchtje scheppen, telkens

wanneer ze er even behoefte

aan heeft, intussen kan de wonde

blinken, littekenen,

 

zelfs openlijk zonnebaden

in het helende zonlicht,

waar alles en ieder,

en dus ook de wonde

zo veel behoefte aan heeft.

 

© Sandra Elisa Maes (uit: Het Moederschip)

www.sandramaes.be

Hypnotherapie vergoedingen

Hypnotherapie wordt door meerdere zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering onder de noemer alternatieve geneeswijzen of alternatieve zorg. Voor deze zorg is geen wettelijk verplicht eigen risico of wettelijke eigen bijdrage van toepassing. Wel kan het voorkomen dat de cliënt zelf een deel van de behandeling moet betalen. Dit komt omdat veel pakketten bepaalde limieten hebben in de maximale vergoeding per dag/jaar of het percentage van de behandeling dat wordt vergoed. Tot slot is het voor de cliënt van belang dat zijn/haar therapeut is aangesloten bij een beroepsorganisatie die door de zorgverzekeraar van de cliënt wordt erkend.

Voor hypnotherapie zijn er twee verschillende beroepsverenigingen, namelijk de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH). Hypnotherapeuten die bij deze verenigingen zijn aangesloten, hebben een beroepsopleiding gevolgd op HBO-niveau of hoger. Daarnaast voldoen de aangesloten therapeuten aan de kwaliteitsvoorwaarden en regels die door de beroepsverenigingen worden vastgesteld.

Klik hier voor meer informatie. 

Pagina 1 van 212